Има мнение, че счетоводството е безполезно за мениджър и е

...
 Има мнение, че счетоводството е безполезно за мениджър и е
Коментари Харесай

Мениджмънт и счетоводство

 Има мнение, че счетоводството е неефикасно за управител и е належащо единствено за държавен надзор, само че това не е напълно правилно. Нека да забележим какви са главните разлики сред счетоводството и управническото счетоводство. Вероятно сте чували, че има два типа счетоводство: счетоводство и ръководство. Ако се обърнем към историята, ще забележим, че счетоводството е измислено само, с цел да записва бизнес дейностите на търговците.  „ Трактатът за сметките и записите “ на Лука Пачоли, където той разказва по какъв начин да се водят записи, е просто тенденция, на която търговците разчитат, когато основават своите сметки. С течение на времето беше стандартизирано, създавайки общи правила за неговото поддържане в разнообразни предприятия, тъй че всяко лице (и данъчният контрольор, схваща се) да може бързо да оцени финансовото положение на предприятието. Това обезпечи единно средство за оценка на представянето на всички компании. В последна сметка, в случай че всеки водеше записи по собствен личен метод, би било невероятно бързо да се сравнят дейностите на другите организации и да се оцени тяхната успеваемост. Стандартизацията на счетоводството обаче престана да дава отговор на условията на съответни ръководители на съответни предприятия. Мениджърите към този момент не можеха случайно да трансформират правилата на счетоводството и да го поправят за себе си. Тогава се появи управническо счетоводство – това е счетоводството, което дава на управлението на организацията информацията, нужна за взимане на решения и дейно ръководство на бизнеса. Има мнение, че е неефикасно за управител и е належащо единствено за държавен надзор, само че това не е напълно правилно. Изглежда неефикасно единствено тъй като мениджърът не схваща изцяло езика на счетоводството. И макар че това може да бъде поправено много елементарно, към момента има фундаментални разлики сред счетоводството и управническото счетоводство.

Разлики счетоводство и управническо счетоводство

 Да забележим какви са те. Разбира се, има голям брой разлики, само че дано се съсредоточим върху главните, които от наша позиция са:

В счетоводството фактът от предишния интервал се съпоставя с обстоятелствата от още по-ранни минали интервали. Понякога се назовава и „ посмъртно счетоводство “. В управническото счетоводство по предписание се натъртва на планирането, на това по какъв начин въз основата на минали данни ще вършим пари в бъдеще.

В счетоводството са нужни документи за осъществяване на съответните записи. В управническото счетоводство постоянно е задоволително просто да потвърдите устно, че интервенцията е осъществена.

В счетоводството счетоводството се води в подтекста на юридическите лица, а в управническото счетоводство юридическите лица не постоянно са значими.

Част от позициите на разноските се регистрират по друг метод в счетоводството и в управническото счетоводство. И не става въпрос за укриване на някакви неосчетоводени заплащания. Например, в случай че сте купили безценен коняк и сте го показали на колегата си, тогава в управническото счетоводство ще желаете да го покажете като разноски за гостолюбие, до момента в който в счетоводството не постоянно ще можете да извършите това, тъй като има правила, и така нататък и може би в счетоводството тази интервенция ще се извърши по някакъв по друг метод. Както можете да видите, тези сметки не съответстват една с друга, даже когато имате изцяло бяло счетоводство и когато постоянно плащате налози. Информацията обаче би трябвало да се вкара в базата данни единствено един път. И е належащо да се изключат обстановките на въвеждане на едни и същи данни в разнообразни бази данни за ръководство и счетоводство. Съответно би трябвало да има връзка сред тези два акаунта.

Източник: naselo.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР